Ring 033-722 44 77
Maila vi@ellasigrid.se

Dator med referenser

28 april 2022

Internationella arbetsmiljödagen

Innefattar mycket

Arbetsmiljö handlar om så många olika delar. Idag är en ypperlig dag att verkligen se över hur vi faktiskt har det rent fysiskt när vi arbetar, på vår arbetsplats, men också hur vi tänker om arbetsmiljö samt allra minst det psykiska.

Arbetsmiljö är något vi sätter stort fokus på, vi vill vara hållbara både som företag och som individer.

Våra fokusområden

Eftersom arbetsmiljö som sagt innefattar mycket olika delar väljer vi istället att berätta om våra delar, som vi anser bidrag till en bra arbetsmiljö för oss. Förhoppningsvis kan vi inspirera eller ge tankar och tips.

Arbetstider och gränser
Våra arbetstider är mellan klockan 8 och 15. Därefter stänger vi ned och privatlivet tar över. För oss är det viktigt med tydliga gränser, vi är trygga med att vi hinner med det vi ska under våra timmar och kan därför få tid för återhämtning. Vi har absolut inga krav på att arbeta obekväma tider. Ett tips, låt företagstelefonen ligga kvar på kontoret och svara endast under arbetstider.

Ergonomi
Kroppen ska hålla genom alla arbetstimmar och arbetsdagar. Vi har sett till att vi på kontoret har höj- och sänkbara bord, sadelstolar och ståmattor. Ett steg vi gjort nu är också att utöka ergonomin på respektive hemmakontor, då vi har tillbringat fler dagar där de senaste två åren.

Friskvård
Som många andra företag har vi friskvårdsbidrag att använda oss av och vi har precis börjat med en veckovis friskvårdstimma. Den timman används till vilken friskvård som än passar, vanligtvis ett träningspass, en promenad eller faktiskt en avslappningsstund. Vad som än kroppen och hjärnan behöver där och då.

Belastning under arbetsdagarna
Vi använder oss av ett intranät där vi har allt vi behöver, som kunder, projekt, interna uppgifter och evenemang att gå på. Vi har lagt upp en smidig överblick där vi satt tid på samtliga uppgifter och när vi planerar dagarna och veckorna ser vi tydligt om det stämmer med tiden vi har. Ibland är man optimistisk och tror man hinner mer på en dag än man gör, men i överblicken ser man färger på respektive dag. Ser vi färgen röd har dagen blivit överbelastad och då får vi strukturera om för att dagarna ska bli gröna. Då hinner vi och har ett sunt arbetssätt. Anledningen till detta är till största delen att minska på stressmoment, men det blir också tydligare för oss och kan ge mer realistiska tidsuppskattningar till våra kunder. Win-win!

En sak i taget
Det här spinner vidare på punkten tidigare, med vår planering. För att även minska stressen på det vi gör per dag ser vi till att göra en uppgift i taget. Det är svårare än man tror, då det kanske ringer på telefonen eller att man öppnar e-postprogrammet för att hämta en fil och ser då att det inkommit nya mail.

För varje dag skriver vi upp dagens uppgifter och sätter en prioriteringsordning, för att vi lättare ska ta en uppgift i taget, stryka den och hoppa på nästa. Ett upplägg som vi verkligen rekommenderar!

Öppenhet på kontoret
Det är en väldigt viktig punkt. Nu är vi två på kontoret och inte en stor tröskel för oss – däremot tror vi att många företag behöver vara mer öppna gentemot varandra inom personalen. När man känner sig stressad, nere, ledsen eller glad – ta upp det! Prata av er.

Känner någon av oss att vi tänker på arbetet eller enstaka projekt under fritiden, då lyfter vi det direkt. Ett väldigt tidigt tecken på stress och det vill vi ta tag i direkt! Vi pratar, diskuterar och planerar om för att stressen ska lätta och att alla ska må bra.

Flexibelt arbetssätt
Nu är vi båda i samma sits på Ella&Sigrid. Vi båda är i småbarnsstadiet med allt vad det innebär. Det kan vara vabb, tandläkare, besök till barnavårdscentral och utvecklingssamtal. Det kan givetvis också handla om att ge blog, lämna bilen på verkstaden eller själv gå till tandläkaren.

Vi är båda måna om privatlivet och arbetslivet och ser till att kunna medverka på dessa privata åtaganden och vara med flexibel under dessa dagar och tider. Istället kan man arbeta in den tiden senare under samma dag eller nära inpå. Det är oväntat skönt att veta att det inte blir krångel, utan att man bara kan ta den tid som erbjuds och att resten löser sig. Vi är väldigt sällan iväg på ärenden båda två samtidigt, så det är inget som påverkar våra kunder.

Avslutningsvis

Arbetsmiljö är som sagt väldigt viktigt för oss och vi arbetar hela tiden på att bli bättre. Har du själv några tankar och tips, maila oss på vi@ellasigrid.se!