23 april 2021

Arbeta med delmål

Sätta mål

Att ta sig tiden att sätta mål, stora som små är väldigt viktigt. Det kan vara långsiktiga som är flera år fram i tiden eller ett par olika mål för året. Varje år sätter vi tillsammans de mål vi har, men något som vi nästan ser är ännu viktigare än just målen är delmålen för att ta sig dit.

Sätta delmål

Det är självklart ingen ny kunskap. Skulle du sätta som mål att springa en mil så rekommenderas du att sätta delmål för att nå först två kilometer, fem kilometer och vidare fram till milen.

Det tål att upprepas dock. Vi arbetar väldigt mycket med våra delmål och det är så skönt att ha kortare delmål att kunna bocka av, för att känna att man arbetar vidare och kommer någonvart. När man har ett mål för året kan det ibland kännas svårt att nå, för att det känns för avlägset. Mycket hinner hända på ett år.

Hur gör man?

Konkretisera till något mätbart
Vi tar ett exempel. Om man siktar på att nå målet en miljon i omsättning för året, kan man dela upp detta i flera olika delmål för att konkretisera det ytterligare. Det kan exempelvis vara att varje kvartal uppnå en omsättning på 250 000 kronor.

Sätt en belöning
Det är alltid mer motiverande att nå ett mål om man vet att det väntar en härlig belöning på andra sidan målsnöret. I vårt fall blir det ofta något ätbart i form av något sött 😉 . Där gör man precis vad man vill, något man vill ha och kan unna sig. Tips på belöningar tar vi upp i ett framtida inlägg.

Håll koll på delmålen
Nu gäller det att du arbetar mot delmålen och sätter av tid i kalendern för att stämma av att du arbetar mot rätt saker. Då får du fokuserad tid för att hitta vägar att nå dit.

Får att återkoppla till vårt exempel ovan, med 250 000 kronor per kvartal, kan det helt enkelt vara att du ser över var du ligger till i faktureringsmässigt framöver. Märker du att du har en bit kvar att nå målet, kommer du förhoppningsvis på detta sätt bli motiverad att ringa de där potentiella kunderna eller lägga fokuserad tid för att slutföra det stora projektet du har på bordet – för att kunna fakturera det innan kvartalet är slut.

Har du egna tips?

Har du själv egna knep och tips att delge oss och våra läsare? Kommentera här nedan 🙂