4 mars 2021

Komprimera dina bilder

Laddningstid

Tiden det tar innan hemsidan helt laddats, kallas för laddningstid. Ju kortare laddningstid desto bättre. Det är något att sträva efter, speciellt eftersom man ser ett samband med fler konverteringar på hemsidor med korta laddningstider.

Tunga bilder

Det som brukar förlänga laddningstiden på din hemsida är oftast bilder och filmer. Det kan handla om att man har många bilder i ett galleri eller stora bakgrundsbilder. Det finns däremot sätt att minska storleken.

Lösning

Beskär bilderna
Först och främst, beskär bilderna innan uppladdning till hemsidan. Bilden behöver inte vara upp mot 5000 pixlar stor, det brukar räcka vid 1500-2000 pixlar för stora bilder.

Komprimera bilderna
Ett sista steg, är att komprimera bilderna ytterligare och det finns olika sätt att göra detta. Vi har hittat två riktigt bra verktyg, som är gratis och finns att använda online.

Det är två olika länkar, beroende på om det är PNG- eller JPG-bilder.

Komprimera JPG-bilder
Komprimera PNG-bilder

I verktyget laddar du upp de bilder (som du redan bör beskurit redan) och verktyget komprimerar de så mycket det kan utan att tappa kvalitet i bilderna. När bilden är komprimerad ser du i procent hur mycket mindre bildens filstorlek blir. Ladda hem alla nya komprimerade bilder och ladda sedan upp på din hemsida.

Genom dessa tips bör du kunna minska din hemsidas laddningstid en hel del. Speciellt om du har mycket bilder och inte komprimerat dina bilder alls tidigare.

Lycka till!