Muffins
Gisela
Bubbel

7 maj 2021

Belöningar

Belöna dina framsteg

Vi har tidigare skrivit om hur viktigt och motiverande det kan vara att arbeta med delmål. Det är minst lika viktigt att redan från början ange belöningar för varje delmål, anser vi 🙂

Delmålen

Hos oss arbetar vi snarare mot delmålen än att tänka på de stora målen, även om det är själva delmålens slut. Vi fokuserar också på att motivera oss extra med belöningar som vi vill ha och ser fram emot. Det har fungerat sedan vårt första år och vi känner verkligen att det är rätt väg att gå för oss. Kanske för dig också?

Olika belöningar

Det finns så många olika belöningar och vi kan tipsa om de belöningar som brukar komma till användning för oss. Det viktigaste är dock att det är belöningar som passar dig och din verksamhet. Alla är ju fantastiskt olika, så tänk fritt!

Smått och ätbart
Det här är ju det första vi tänker på; ätbara godsaker. Det är också perfekt på lite mindre delmål, där man bara vill småfira sina framsteg.

Det brukar kunna resultera i chokladpraliner, en godispåse från lokala godisaffären, testa någon ny chokladkaka eller liknande. Ja, godis är något vi på Ella&Sigrid är synonyma med 😉

Bubbel
Det mest klassiska kanske, att poppa en flaska med bubbel för att fira. Enkelt, gott och trevligt. Vad mer ska man säga?

Escape room
Förra året, precis vid pandemins start, fick vi ta ut belöningen att gå på escape room, också med vår fantastiska suppleant. Vi var tre stycken och fick uppleva gåtor, skratt och samarbete. Detta kan vi verkligen rekommendera! Det var så roligt att vi i år också har escape room som belöning, för ett eller två delmål.

Kort arbetsdag
Efter ett utmanande delmål är det en härlig belöning att få avsluta arbetsdagen tidigare. Att man lämnar kontoret efter lunch eller någon timma innan ordinarie arbetstid. Det är en härlig bonus och ger en lite extra återhämtning, vilket vore perfekt om det varit en stressig och utmanande arbetsperiod nyligen. Det här är ett delmål som vi tar ut om det passar rent projektmässigt också. Man behöver ju inte ta ut belöningen samma dag som man når delmålet, men vi brukar belöna oss inom rimlig tid. Oftast inom samma månad.

Friskvårdstimma
En riktigt bra belöning är självklart att få tid till sin egna friskvård. Ta ett träningspass, rensa tankarna och njut av delmålet som uppnåtts. Vi tycker rent allmänt att friskvård är viktigt och som belöning kan man få ytterligare tid och möjlighet till det.

Större företagsinköp
Vid vissa delmål har vi tänkt på att det kan vara lite mer kostsamma belöningar. Det känns lite extra bra att verkligen ha lagt ned tid och arbete för att också belöna sig med exempelvis nya fotografier till företaget eller trycksaker. Det kan också vara att beställa tapetsering av kontoret, inköp av ergonomiska arbetsverktyg eller annat på ett eller annat sätt tar företaget ett steg framåt.

Extra lönepåslag
Let’s face it, en bonus i form av pengar är heller inte dumt. Belöningen att få x antal extra som bonus vid nästa löneutbetalning är något som vi vet kan sporra lite extra. Det behöver inte vara mycket, men den bonusen kommer kännas extra gott när den kommer!

Restaurangbesök
Som sagt, när det kommer till ätbart vet vi vad vi pratar om. Vid lite större delmål skippar vi de små pralinerna och tar ett restaurangbesök istället. Det ska sägas också, vi äter väldigt sällan ute, så för oss blir det väldigt speciellt. För den som äter på lunchrestauranger på daglig basis kanske denna belöning inte känns lika motiverande. Som sagt, man får hitta det som passar en själv.

Hotellfrukost
Detta faller lite i samma nivå som restaurangbesöken, men istället på morgonen. Hotellfrukost är ju svårslaget och sätter verkligen ribban på morgonkvisten. Det är förbaskat härligt att starta dagen med en belöning som ger en ett helt fantastiskt frukostbord. Ja, det här är en belöning som vi alltid har med minst en gång, när vi bestämmer våra belöningar för året.

Biobiljetter
Att ta en biokväll med allt vad det innebär är också en favorit. Passa på att beställa en dryck och popcorn för att då den bästa upplevelsen.

Andra aktiviteter
Det är kul med aktiviteter man får umgås på ett kul eller avslappnat sätt med de kollegor man har. Nu är ju vi på Ella&Sigrid nära kompisar sedan tidigare så för oss är det väldigt naturligt, men det är ju ett bra tips att arbeta på sammanhållningen mellan kollegor med aktiviteter tillsammans.

Andra exempel på aktiviteter är att besöka en äventyrspark, bjuda på en spakväll, köpa biljetter till en teaterföreställning eller boka in gänget på en chokladprovning eller whiskyprovning. Oavsett vad, så bör det vara uppskattat för samtliga inblandade.

Har du fler tips?

Fyll gärna på vår lista med belöningar. Vad skulle du själv välja som belöning?