31 maj 2021

6 timmars arbetsdag

Många frågor

Det är många som reagerar på att vi arbetar sextimmarsdagar, varje arbetsdag. Det är någonting vi gjort, nästan ända från start. Under första året bestämde vi att testa det och vet ni – vi har svårt att tro att vi kommer återvända till de klassiska åtta timmarna per dag.

Vi blev inspirerade av en arbetsplats i Göteborg som hade testat detta och sett många positiva fördelar med detta. Vi ville själva göra ett försök och insåg att det var helt rätt för oss 🙂

Hur fungerar det?

Först reder vi ut en del frågor genom att vara komplett öppna och berätta hur vi arbetar. Därefter svarar vi på några av våra vanligaste frågor.

Arbetstider
Våra arbetstider är mellan klockan 8 och 15. Sen stänger vi alltid ned. Vi har också en lunchrast på 60 minuter. Inga andra raster eller fikastunder under arbetsdagen (även om vi såklart fikar gärna och ofta).

Fullt fokus
De arbetstimmarna vi har är väldigt strukturerade och planerade. Vi tycker själva vi arbetar väldigt effektivt och fokuserat. Det var nog också därför det inte fungerade att gå upp till åtta timmars arbetsdag, som vi testade när vi hade ett väldigt högt tryck i produktionen ett tag. Det gick inte att upprätthålla samma fokus i så många timmar.

Strukturerade listor
Det vi gör är att vi varje dag ser över inkorg och schema, vi ställer upp alla att göra-punkter och fördelar därefter vem som ska göra vad och sist, men inte minst, i vilken ordning. Därefter är det bara att sätta igång. När vi är klara med en punkt, kan vi enkelt stryka den och gå vidare till nästa. Vi behöver inte fundera på vad vi ska göra, vi har redan förberett det, för att slippa riskera att tappa fokus.

Underlättar för hjärnan
Det här kanske låter supertråkigt för vissa, men det är roligare än det låter. Det är bara att vi strukturerar upp allt direkt, för att slippa sätta hjärnan i olika beslut senare samt att vi vet att det inte är ett vinnande koncept att multitaska – alltså, att försöka arbeta med olika uppgifter på samma gång.

Avslappat arbetssätt
Sen sitter vi inte och stirrar blint på datorn och arbetar som robotar hela dagarna, även om det låter så. Tvärtom. Vi sitter ju, när det inte är pandemi, och arbetar mitt emot varandra och pratar om allt, lyssnar på musik och pratar även med er kunder när ni ringer. Vi är inte mindre sociala varelser för att vi strukturerar upp vår arbetsdag.

Tid för att zoona ut
Vi har ju insett att vi också behöver ha lite tid för att zoona ut och göra något helt annat. Vi brukar också tänka på det, att vi inte fastnar med något mer än femton minuter. Oftast zoonar vi ut om något, en gång om dagen, som har något att göra med det vi kanske pratar om. Helt plötsligt måste vi se ett klipp med Vänner-bloopers, leta upp en skådespelares namn och titta på bilder från the past. Ja, det kan vara lite vad som och det känns helt naturligt och skönt att vi kan göra det med gott samvete. I alla fall i femton minuter.

Frågor vi fått

Vi brukar som sagt få en del frågor om detta, då det inte är riktigt traditionellt att arbeta på detta sätt.

Får ni inte mindre gjort då?
Nej, vi anser inte det. Eftersom vi inte stannar upp för små raster kan vi arbeta fokuserat längre. Den enda rasten vi har är lunchrasten, annars arbetar vi resterande timmar. Det känns snarare som att vi klämmer in åtta timmar på sex timmar, rent arbetsmässigt.

Om ni jobbar längre, får ni inte högre lön då?
Det hör ihop med svaret innan, vi känner inte att det fungerar så. Dessutom är det inte lönen vi prioriterar högst. Det viktigaste för oss är vårt egna välmående. Vi vill hålla en balans mellan arbetsliv och privatliv och det får vi genom att vi får mer återhämtning med kortare arbetsdagar. Samtidigt som det gör att vi aldrig får arbetsångest. Vi älskar vårt jobb och vill därför att arbetsdagarna samt att vi själva ska hålla länge!

Vad tänker kunderna att ni inte är tillgängliga till kl. 17:00?
Det har aldrig varit några problem. Vi är alltid öppna med våra arbetstider och våra kunder har lärt sig att efter 15:00 mejlar de istället, om de har några frågor eller uppdrag.

Valde ni sextimmars arbetsdag för att ni har småbarn?
Många tror det, vilket inte är så konstigt. Men nej, vi började med sextimmars arbetsdag redan under Ella&Sigrids första år. Däremot kan vi säga att det nu, när vi är småbarnsföräldrar, att det såklart är en fördel att kunna hämta barnen tidigare och få mer kvalitetstid med familjen varje dag, jämfört med åttatimmars arbetsdag.

Har du en fråga?

Känn dig fri, ställ en fråga här och vi svarar glatt och ärligt!