21 juni 2021

4 sätt att hålla hemsidan säker

Varför?

WordPress har redan mycket säkerhetsåtgärder integrerat, men det finns saker du kan göra för att säkra upp ytterligare.

1. Välj ett betrott webbhotell

Det här är ju själva grunden och det är värt att se över vilket webbhotell man har och vad som erbjuds. Har du otur och ditt webbhotell inte har rätt säkerhetsrutiner kan det drabba dig, ditt företag och dina kunder.

Funktioner du bör ha:

  • SSL-certifikat, vilket skyddar användardata som skickas mellan hemsidan och servern. Extremt viktigt om du har en e-handel.
  • Backup, för att kunna återställa om det skulle ske en attack
  • Serverbrandvägg, för att skydda dina filer från hackare
  • Snabb support
  • Uppdaterad programvara, som de senaste versionerna av PHP och MYSQL.

Vi själva är återförsäljare av Loopia, så har du vårt driftpaket har du allt som de erbjuder.

2. Använd ett starkt lösenord

Det är bland det lättaste du kan göra, säkra upp genom ett starkt lösenord.

  • Använd säkra lösenord till allt som rör din hemsida
  • Lösenordet bör vara en blandning av versaler, gemener, siffror och symboler.
  • Undvik ord, årsdagar, födelsedagar eller andra fraser man lätt skulle kunna gissa sig fram.
  • Använd långa lösenord. Lösenordet är säkrare ju längre det är, så prioritera längd och sätt ett komplext lösenord.

Om du har svårt att själva veta hur du ska göra kan du använda lösenordsgeneratorn som finns inbyggd i WordPress. Den ger då ett slumpartat och säkert lösenord du kan använda.

Problemet är ofta att komma ihåg lösenordet, om det är komplext. Försök att fundera ut om du kan komma ihåg det på något sätt, att den har en viss uppbyggnad alternativt att du använder dig av en lösenordshanterare, för att spara lösenorden säkert.

3. Addera ett säkershetstillägg

Det finns mängder av olika tillägg för att växla upp säkerheten på din WordPress-hemsida eller e-handel. Som regel, när vi skapar en hemsida/e-handel åt dig, lägger vi alltid in ett extra tillägg för att skapa ett säkrare skydd mot attacker, som skickar rapporter vid oväntade händelser eller om det är något allvarligt fel på hemsidan.

4. Håll systemet uppdaterat

Att uppdatera WordPress och dess tillägg är en absolut nödvändighet om du ska ha en väl fungerande och säker hemsida. Det kommer kontinuerligt uppdateringar till själva WordPress, men också till alla olika tillägg du har på hemsidan utöver det. Dessa uppdateringar lanseras av en anledning och det är med prioritering att göra din hemsida säker.

Skulle du strunta i att uppdatera WordPress och tilläggen riskerar du både attacker och att du inte kan använda din hemsida på rätt sätt.

Du bör lägga in en regelbunden tid för uppdateringarna och alltid ta en backup innan. Det finns också ett val med automatiska uppdateringar. Nackdelen är dock att då har man troligtvis inte gjort backup precis innan och har koll på eventuella justeringar man ibland får göra i efterhand med systemuppdateringar.

Om du har driftpaketet ingår dessa systemuppdateringar, de utförs kontinuerligt och du kan vara trygg och säker i att du har en hemsida/e-handel som är ajour med den senaste säkerheten och tekniken.